Oct 20, 2009

bunga manggar



bunga manggar atas ni buat dari ape...?

27 comments:

modusoperandi111209 said...

xdpt dipastikan lh.. die gune ape.. mate x brape nk tajam ;p

BuTtErFlyInFraMe said...

aah kan lain dari yg lain..
tapi i rasa manik2 kristal kot. :D
dh pakai kanta pembesar, tapi still kabur..heheee

Wawa Vtec said...

i have a fren whose bungga manggar looked like this& it was made from sweets!her auntie yg buatkan.very unique indeed

Elly ANAILLE said...

menarik ni..boleh dipraktikkan

Riena said...

cantik...lain dr yg lain...sya rasa kristal kott

sora-ao said...

i had oce saw bunga manggar from tuber roses. sangat harum & elegance & costly! tapi seriously memang elegant

niki said...

i think its those lil white bulb flower yg banyak during chinese new year.
its mmg dah panjang cam tu. just cocok je! :) good luck! kat floristika banyak

AmyMizzunderstood said...

ada banyak material yang boleh jadikan your bunga manggar jadik camtu..my sis dulu used ribbon and ikat kecik2 kat each lidi..complecated but hasilnya sangat cantik!

Mrs. Amie said...

ribbon! it is same as mine.. why not guna bunga melur plak?

[ Hanie ] said...

iskk...cantik kan?

ouhhh, i saw your ticker jut now..3 months, 3 weeks and 3 days! tik tok tik tok ;)

dodot said...

AmyMizzunderstood:
interested nak tau camne buat dr ribbons tuh? boleh ajar?

Sha Pattinson said...

tgk mcm ribbon yg di gulung2..hum ..tak nampak la ..

SHER said...

Hi dear, i have tried using bunga melur, trust me, its not easy (maybe we didnt get the right way to do it) & it was a complete disaster.

But yang selalu Razak (the florist buat) using bunga melur.

Maybe u can try using tuber roses or that white bulb flower as suggested above.

All the best dear...

weDa said...

yup my abang pelamin pun penah buat pakai bunga melur. wangi :D

tapi yang dalam gambar ni kurang nampak pulok hehe

shaja said...

my dear,

that was my client..Lin & Bad .. akak yg cucukkan bunga manggar tu.. tapi yg buat mmg family Lin..ermmm..since ramai yg mcm berminat nak tahu..akak buatkan tutorial DIY bunga manggar tu yer...insyallah by next week ker..orait? senang jer tu ! :) till then take care !

y@ni3 said...

Hi babe, just found your blog lepas google pasal pelamin. And loving it la. Macam panduan for bride to be la...But anyway thanks for blogging bout ur wed preparations. At least bride to be macam i pun tahu sikit2 kan pasal where to find the best service for wedding in KL nih....:)Kudos to u!

Anonymous said...

yeay! can't wait for kak shaja to post the DIY for that bunga manggar! hurry kak! ;)

fAtrinA said...

yupp cam wawa vtec bitau..dr sweets. ;o)

anil lutaze said...

hahh..tu shaja nk ajar...betuahnye bdnn

hidden.wing said...

mo111209, haha samelah. bkn main zoom dah ni, tak dapat jugak teka ;D

alena & riena, dulu i thot kristal tau. i went to SSF & checkout crystal yg dh siap with tangkai tu..but the tangkai so berat to accomodate those crystal..so it cant lentur nicely mcm dlm pic tu..

oh sweets eh wawa? best jugak, after wed can giveaway to kids :D

elly, silalah :D

sora-ao, for night event sure best dapat sundal malam's smell :)

niki! was thinking something like oriental flower too..siap told my fiance, cherry blossom kot? hehe. i prefer yg ready made like u said - senang can cucuk2 je terus =) tq niki!

erk amy, complicated eh? down sekejap..hehe

k.amie, saya prefer artificial..can terus recycle for majlis bertandang =)

hanie, cantikkan kan no. tu..tapi realiti nya the counting now becoming more scary each day waa..

amy, ade special request from dodot tu :D

yeap sha, comel jugak if using small ribbon mcm k.amie & amy ckp tu =)

nasz, i take ur word =) since i first timer, better not to take any risk kan..i second the white bulb hehe! tq nasz :D

wangi kan weDa :D tapi tak pandai lah, have to pasrah with mane2 yg sonang je hihi

k.shaja, sory tak credit sbb dh lame save this pic but tak ingat from where hehe :) ok kak, will wait for your entry...tq tq tq so much :D

tq yanie..blog berangan je ni hehe...jgn lupe refer to the rest in my bloglist too cos they're also helpful & tips from prev brides like diah & anil pun sgt bergune :) happy preparing!

anonymous, me cant wait too ;D

tq fatrina :)but i tak dpt imagine sgt how to DIY using sweets hehe!

anil, kalau i tak pandai2 jugak buat, i'll resort to bunga manggar yg biase2 tu je..tak pening2 dah hehe!

Anonymous said...

bunga manggar tu buat dr gula-gula yg bentuk bulat kecik..sb dulu ada nampak kt weding kawan.

Anonymous said...

bunga manggar tu buat dr gula-gula yg bentuk bulat kecik..sb dulu ada nampak kt weding kawan.

syarina said...

hello.. u dah jumpa ke pasal telur pindang tu? i found these numbers the other day dkt area ampang, but im not sure these ppl based kat mane..
019 362 1003
019 717 0064

hope that helps ya..

hidden.wing said...

wah ramai eh yg buat pakai sweets,tq anonymous :D

syarina, tu contact no. telurpindang.com..based kat kajang..sampai ke ampang ye iklan dia hehehe...thanks alot syarina :D

nad nazira said...

cantik la bunga manggar tuuu..unik! :)

hidden.wing said...

unik kan nad :D nape lah kat kedai takde yg jual terus je bunga manggar mcm ni..kan sonang hehehe

Sha Pattinson said...

baru nak hura-hura dan ada kak shaja sini ..tue la siap ada kat blog dia lagi dia buat ..tempah jangan tak tempah ..