Oct 14, 2009

telur pindang


Friends,

I'm currently looking for telur pindang maker here in kl. i've tried once during my schooling in johor, given by friend who just return from her relative's kenduri. erm, tak kena sgt with my tekak but now am pretty much interested knowing it's part of tradition giving by johorian pengantins :) fiance's family is johorian, so the in-laws prefer to have telur pindang as doorgift for bertandang.

i have 2 contacts in hand, but would like to keep my option open as much possible :) any other recommendation? we really really interested to consider one if the price is good, thanks!

p/s : i just read some info on telur pindang...lamenyeeee rebus telur ni hehe..

19 comments:

BuTtErFlyInFraMe said...

aah kan, telur pindang mmg tak berapa nak kena dgn tekak utara mcm kita...hehe..

tapi its good, sbb awk pikirkan hal-hal tradisi your in-laws..

Sha Pattinson said...

i penah rasa telur pindang masa g attend wedding kat johor ..alahaiii mmg tak kena pada tekak byk sangat herbsnyerr .. ..
bagus yea u titik beratkan sebelah fam in-laws you kan .

faraziana said...

can i hv d contact number also...i actually mmg nak sgt guna telur pindang 4 bunga pahar & VIP gifts

xeea said...

family sy dulu rebus sendiri. satu mlm jugak la dok menunggu telur tu masak. huu

[ Hanie ] said...

mase kenduri sambut menantu di Johor, famili husband rebus sendiri dgn mcm2 rempah ratus dan jenis daun! :P sy 1st time tgk cara memasaknya yg sgt rumit...yer sgt lama jgk kene rebusnya. huuu
utk no contact, sy takde info :)

weDa said...

i loike telur pindang yums :D tapi tak boleh banyak2 sebab nanti dah rasa pelik.

btw i happened to see this one banner advert - www.telurpindang.com. (it turned out that the website does exist hehe). contact details pun ada kat situ. tak tau la kalau u dah ada ke kan hehe.

zayha said...

my bakal MIL pandai bt telur pindang. dia akan bt 4 my wedding nnt. if u interested leh la i rekemen dia pd u:)

syanaim said...

::chantek ur pic..btw i x berapa minat..but still nice to be ur gift..hihi::

sya said...

im a johorian, n i mmg suke telur pindang... i selalu makan yang putih jer, yolk i buang.. haha, kadang2 if teringin, kat RnR ayer keroh menghala ke KL ade kedai yang jual.. beli sebijik

jasmine said...

ohh i pun nk guna telur pindang! nk use for the bunga pahar. ritu my cousin use for her nikah doorgift, sedap telur pindangnye..i suke..tak rasa overly herbs..;) nway diorg order kat cni.

http://www.telurpindang.com/elpin/news.php

heres the price:
http://www.telurpindang.com/elpin/page.php?27

SHER said...

My dear, my bff's aunty is doing it. Maybe you want to talk to her directly . I supposed to post an entry on this but until now pun tak sempat2.

Call her directly la, her number 012-2141140 (siti rozainy).

Nadym said...

I had to 'import' my beloved Auntie Maria from JB to prepare the telur pindang for my wedding last week. It took us 3 days untuk rebus telur tu, dengan api kecil. Not to mention layers of daun-daun. Yes the taste varies ikut pembuat, but I love my Aunt's the most. Beware that some ppl might pun on pewarna or something like that to make it brownish. Tak ori hehehe

dialicious said...

The 1st time i saw the telur i thought dah basi n xelok!haha..tp skang..suke gileerrr!!mkn dgn kicap mmg best sgt!kdg2 wedding negeri lain pun dh pakai telur pindang.some petronas pun jual tp mahal.oh..johorian..so u'll get 1 set of bunga pahar as hantaran..can giveaway to nikah guests nanti..hehe

Anonymous said...

emm.. bagi org Johor telor pindang adalah satu variasi tradisi yg tak boleh dielakkan. Mmg sesuai untuk majlis kenduri kahwin..
MMg perlukan pelbagai jenis daun,rempah pembuatannya juga lama..but 4 me, telor pindang mmg sedap..dan yg bagus u prihatin tntg budaya org lain...good daughter in law..
NIni

Jasmin Hassan said...

i love telur pindang... my dad being a johorian mmg obses. hehe. we're having it at my wedding as well..but my grandma is making them. memang ssh ok. good luck finding them tho. i tried the ones kat Tambak Johor Shah Alam...but ermmm...mty true Johorian friend said it's not 'real'.

xora said...

http://www.telurpindang.com/pindang/index.php

how this will do. tadi nampak banner website ni kat pagar TNB :p

hidden.wing said...

kan alena :) jgn sedih tau if dpt telur pindang nnt at my wed hehe..

tq sha =) i tolong in laws cari all vendors for bertandang...tapi all decision making i let them to do it, i have to respect it's their majlis :D

faraziana, hopefully the contacts shared useful for u too :) happy hunting!

xeea, satu mlm eh? i bace smpi 4 hari pun ade hehe :D

tq weDa! yup yup, telurpindang.com tu first result jugak bila i google hehe :D

zayha, can i have the contact? tq :D

tq syanaim :) kitorg belum decide for packaging..hopefully jumpa yg murah & nice too..

kat R&R pun ade ye? ok, next year raya kat kg fiance boleh la singgah kan sya ;)

tq so much jasmine! confident skit bile ade testimonial ni kan hehe..i dh call them, price ok kot considering delivery to door :)

tq nasz! i dah call aunty siti..price rm1 without packaging but lupe tanye tu inclusive delivery tak hehe...

tq nadym for the tips! aritu i bace now siap yg add fruity flavor tapi tak original dah kan hehe..bestnye your aunt specially made them for your big day..congrats on your wed too anyway :)

diah, nanti i nak try with kicap jugakla..manetau boleh suke jugak nanti hehe :D fiance didnt know about bunga pahar hantaran tu, but now after i told him, he's bugging me to balas with bunga pahar too...aik? hahaha

tq anonymous..tulah, mane tradisi yg boleh dikekalkan, we try as much to ikut...bile lagi kan :)

jasmin, knowing my fiance, johorian mmg sgt obses with their tradition..but i like it! sape lagi nak kekalkan tradition tu kan if not us :) and glad to hear u will have the telur pindang too! sure best dapat original from your granny..

tq xora! wah, sampai ke pagar tnb tu...patutlah femes telurpindang.com ni hehe :D

aYu said...

hiyeee...do u have any contact details where i can order telur pindang? the sites given above mcm dah tak exist jer...
if anyone ade info mana i bole order telur pindang area KL/selangor, do email me at ayuz9@yahoo.com

thanks ya! =D

Anonymous said...

sekarang kat shah alam dah ada banyak jual telur pindang di kedai....

fb:telur pindang istimewa - warisan berzaman