Dec 13, 2009

baju for pengiring


love the pink dress...like modern version of saloma's short kebaya ;) wonder if the bridesmaids would agree to make similar design for their dress.....

btw we still hunting for lining kain..some suggesting for satin, but tailor said it should be chiffon jugak...speaking of place to buy lining kain, i like nagoya the most...cheap & the choice is extensive even for pelik2 colors like fuschia :)

22 comments:

Riena said...

this is from syomir izwa...
suka sangat baju2 dia buat...

BuTtErFlyInFraMe said...

sy pun tgh pening fikir nak design baju mcm mn utk pengiring.. :D yg pasti, baju depa jgn overshadow baju kita..hehehe.

ohh eh, nagoya the best eh? i tak penah shooping apa2pun dkt nagoya before..will try!

dialicious said...

u really lost 9kgs ker?gile cepattt k.mcm x caya!did u take PT?
pls make a special entry on dattt

Fathiyah said...

ash,kte pon rs better lining with chiffon or any soft kain la.satin tak best.i dah ada bj lining with satin & mmg tak puas hati la.
btw,kte pon nak tau ur secret trn berat bdn la.please share.hehehe

That's so Jaja said...
This comment has been removed by the author.
That's so Jaja said...

yes! rasa sangat kagum tgk weight ticker u cepat bergerak ke kanan. Pls share!

hidden.wing said...

riena, the blue baju tu mcm off sikit kan..but the rest mostly fit my preference for simple home reception :D

alena, i pesan to bridesmaids beading melethop2 tu pls tambah only after my kenduri :P nagoya ok for lining je tau..bridal kain better beli from upscale ones like EM/Jakel..baju raya best in small arked jln TAR je..murah :D

diah, the healthy BMI still a long wayyyy to go. i tak hire any PT, mahal..i consumed HL, but tak disiplin pun :( exercise sambil layan show the biggest loser & mag pengantin je hehehe :D

fathiyah, my bridesmaid mostly bertudung & chiffon yg i jumpa byk yg jarang..tgh cari yg tebal sikit with good price..hopefully lining tak mahal dari kain hehehe!

jaja..i'll share after the wedding..now very segan cos tak kurus sgt pun ;D

Wawa Vtec said...

dearie, if u don't fancy satin or shiny type of lining, try crepe.err, betul ke my spelling nie?hihiks.

i pegi euromoda jln tar, kain crepe dia ada 2 jenis. satu harge rm69/mtr kot. satu lagi harga rm19/mtr.material lebih kurang sama in my opinion.i used crepe for lining against chiffon. rasa lawa and 'terletak'

Sha Pattinson said...

very nice color !!! ..sungguh tak sabar nak tgk wedding u ..

Shazana said...

Ash, your taste is always good! i love your blog and the way you do wedding preparation. one by one, step by step...will be a good guidance for all brides to be out there.

Flowerie said...
This comment has been removed by the author.
Flowerie said...

bagus giler u nih..smp bj bridesmaid pon u pk mcmane....caiyok..bagus la u bg depa kain dgn lining skali...last time jd bridesmaid dpt kain chiffon 2m ajer (no lining, cukup buat bj je)

u consumed HL skang..wah!

Lynda Kamal said...

dear, use satin silk. it compliments chiffon very well.yang pakai tudung pun okeh saja. rasanya kat jakel 25++ p/meter. but i beli satin lining yang 10 ringgit semeter je for my bridesmaids. 13 orang and sorang 4 metres. boleh jatuh miskin beli lining mahal2.

hidden.wing said...

thanks Wawa! i like chiffon crepe too ;) wow..ade rm69/m? crazy kan the price..baik go for chiffon silk rm30/m je kan, but for sendiri pakai je lah..kedekut *LOL*

sha, my bridesmaid pakai fuschia..not soft pink. they mengamuk i pick that color hahaha...

thanks shazana! one of my bridesmaid shares same nama with u hehe :D

flowerie, my bridesmaids 6 org..if tak sponsor nanti they pick suka hati..jadi colors of rangoli pulak hehe :D HL works i think, but my badan still kena couple with exercise..otherwise, mmg tak jalan :(

lynda! i have to agree, kopak lah if bridesmaid pun nak berchiffon/satin silk hahaha...i dah tgk the satin rm10/m tu at jakel & prefer this option..nak check back with tailor..she can help to get chiffon rm7.90/m to lining this baju...

btw, saw your wedding in Harmoni mag..and jatuh cinta millionth times seeing your nikah dress again :)

BuTtErFlyInFraMe said...

Ash, kiranya shiffon yg u nak cari tu lining for satin eh? hmm...mcm bagus idea tu...sbb satin silk yg kat jakel , RM25++ per meter tu still consider jarang jugak...

ade idea how to make baju bridemaid tu nampak cantik? (but of kos jgn lebih cantik dr pengantin) hahaa

hidden.wing said...

alena, i beli 4m chiffon for each bridesmaid. tinggal lining je.

tadi i went to EM, tetibe je dpt idea..4m chiffon tu i ask my b/maid buat baju je (2m baju 2m lining)..then i beli 2m satin for kain part. jimat sgt compared to beli full 4m satin for lining hehe..

i beli satin biasa rm10/m sbb my bridesmaid 6 org..pokai if semua nak di-satin-silk kan :P

btw, ur bridesmaid kain what material? chiffon/lace/shantung? if plain chiffon, boleh add glam brooch or beli je iron on stones tu..jgn smpi overshadow pengantin :P

BuTtErFlyInFraMe said...

dear, baru smlm i pegi gulatis..but seriously kain kat situ gila mahai!..pastu claim dorang punya kain lagi bagus dari jakel..mcm bagus je SA gulatis tu..hampeh!

btw, baju for my bridemaids chiffon and satin jgk..i was thinking to buy 2mtr chiffon and satin..tapi kalau bj yg i nak suh dorang buat tu, perlukan 4mtr satin..sbb nak buat baju mcm krg moden labuh tu...tapi baju and kain bersekali la..tatau apa ke nama fesyen nye..hihii...then chiffon tu buat baju asing cover kat kat luar...tapi tu lah...boleh pokai kalau mcm tu.. hahahah

hm..kalau buat baju double chiffon tu, dh tak jrg eh?

hidden.wing said...

ooo..get it =)

kurung moden, but inner part tu design satin dress eh? nice!! u boleh ask tailor to utilize lebihan satin to buat ribbon sash/belt bwh dada (empire design)..if u tanak the kurung too simple la dear :D

no need yg mahal2 & strictly no silk-silk for bridesmaid, mahal :P ..chiffon i beli them rm3/meter je hehehe!

double chiffon jarang sikit, just tak obvious sgt..i cannot pick satin for their baju sbb lengan puff need chiffon

BuTtErFlyInFraMe said...

empire design? its perfect! hmm mcm cantik kan...i kena lukis semula design ni...hahaha..

rm3/mtr?? beli kat mn nih?? nak jugak!! :P

hidden.wing said...

alamak...chiffon tu i beli kat jakarta hehehe..

BuTtErFlyInFraMe said...

hahaha...mati2 igt kat sini..u ni, saspen je tau!hahaha. btw, thanks for sharing pasal baju pengiring. i dh selamat beli semalam di jakel dan sudah agak kopak sekarang nih! ish ish ishhh

Anonymous said...

ade fb x? kite nak add awak