Jan 8, 2009

tailoring with Kimie Kajang

finally last night we met Kimie Kajang for tailoring our baju tunang.
Kimie took a look once again on my kain "eh, Jakel pun ade kain ni ke? dulu Euro Moda je ade"
sian Jakel telah di-underestimate, lagipun design kain tu pun dah out quite a long ago hehe.

liked our session with Kimie. apart from reasonable price, his fussi-ness & advice are qualities that i look for in any service, nampak sikit passion dalam membuat kerja tul tak? bukan sekadar tailor yang amik baju customer and terus jahit ikut customer nye taste without consulting design tu sesuai ke tak ngan customer tu.

Kimie didnt like the idea of lining my kain with my another (cheap) chiffon. Reason being, kain akan senang tercarik especially bile kite nak duduk nanti. i didnt know that, and thanks for reminding! told Kimie that i didnt like super shiny satin for lining. "Kite terbalikkan je, so x shining dik"

He tried to best match the lining and suggested the cream satin to bring out the glittering beads.
After few demos kat depan cermin, finally bridezilla ni pun agreed hehe. "Nanti abg Kimie carikan kt Euro Moda sbb abg dpt discount". Itulah antara kelebihan buat/beli baju dgn diorg lalala...

he sketched out the kurung moden, with mermaid-design for kain nye. dying for pumpkin arm, but i rase x sesuai kut dengan beads tu..menambah2 volume utk i yang sememangnye "volume" ni huhu.

Kimie also reminded to be careful when sending chiffon for dry-cleaning, ramai yang x pandai and in the end chiffon tu shrinking and rosak. he suggested me laundry nearby his shop, he claimed that uncle tu buat manual and mmg lembab gile. asalkn puas ati, i ok je lembab2 pun hehe.

dotty punye baju melayu pun buat dgn Kimie. but i insist on NO sulam2. reserved utk nikah lah pulak k :)

deposit paid and i can collect my baju on 7/2 & next one week for any fitting...


that's all folks! btw im in penang now, nak sambut my parents returning from Hajj.
miss them so much........

6 comments:

4weddingku.mya said...

Hey.
Ive heard this Kimie Kajang is also good!
Any bridal gown with that Mermaid cutting.. arrh... love it!!!
Mesti cantik!!!!

[ Hanie ] said...

wahhh so nice. sure lawa kan. How about the price? reasonable tak dgn die?

my hidden stories said...

yer lah.. my chiffon baju tunang yang i pakai that day tu, lps anta kat laudry... ada 4 lubang (terkoyak) kat bahagian kaki...

tension jer...klo pakai chiffon nih..kena sopan santun...jangan macam i..ganas

hidden.wing said...

mya : hope it turns out good hehe. btw, i admire your pink kurung on your engagement. simple and sweet :)

hanie : agak reasonable, considering beads2 yang akan melecehkan keje dier :P

hidden.stories : i pun ganas, cemane tu?

The Journey.. said...

hey gurl.. yap cik kimie mmg selalu memberi idea on whats best suits u.

anyway.. psl dewan tuh nnt i update kat my blog ya. u can check from time to time.

ctfza said...

hye dear..

dengar byk citer bagus pasal kimie..

if u dun mind, boley tak emailkan sy price kimie.. nak cari tailor yang boley buat baju nikah - chiffon..

itu hari baju tunang buat dengan sorang tailor tu dah kaciwa.. huu..

boleh yer.. if awk tak kisah, ni my email add ctfza@yahoo.com

thanks yer..