Sep 9, 2009

nikah outfit

i've met tailor for my baju nikah last sunday. im pretty scared cos no testimonial from friend or anyone. saw her lace patching & beadwork from old bridal mag and happened her rate within my budget. maka, gamble je. december baru nak measure, gamble lagi huhu!

also requested her contact no. for makeup artist in penang, suggested by abg Man earlier. hmm, esok-esoklah contact. tak semangat sgt, cos his result biasa je. hopefully price biasa-biasa too.


for nikah accessories, i'd always prefer pearl. Maya Karin also having one during her reception. tunggu dress nikah siap dulu, only then can decide. veil not included, this shop in ampang park selling pretty veil, and the color varies too...last resort if i cant find nice & cheaper one.

18 comments:

Sha Pattinson said...

Geeeee ..my nikah outfit also based on pearl ..ntah la suka sangat pearl masa tunang pon i pakai pearl hehehe..im sure the result must be preety with the pearl ..baju nikah i prefer modern kurung bole pakai time raya plak ..huhuhu and yia the veil u dpt kat mane yea??? i payah nak cari veil yg btol2 i suke ..i like mcm puan anil pakai tue and i'm sure dia punya veil tue is custom made punyer ..hurm .. but i dah prepare pearl nak jahit kt veil .. veilnye tak jumpa ...may b i suruh my tailor buat skali kan kot .. hihihi
btw nikah outfit u color ape?

Anonymous said...

Hi WLT.
I'm a silent reader, now baru terasa nak comment.
You nak kawin kat Penang eh. I am a Northern bride too. So far kat Penang I rasa make up yg OK is Iddy from Jalinan Kasih or Lisa from Romantis Bridal. Are there any make-up artist worth considering? -NS

anil lutaze said...

Dear..

hik..pearl and nikah outfit mmglah sepadan sejak lahiriah...

kalau bju chiffon kosong mmg cnthek buat mcm cth td or mcm aliah tu...hik..

i dpt buat bidding pearl kt leher baju je..n earings n some kt selendang...

arghhh...mcm nk kwen skali lg...huuu...

dell @ Marryme said...

hello there. + NS the silent reader. i nikah kat penang jugak. had my make up done by Rinz boutique kat plaza sg petani. pepagi buta i dah keluar pegi make up. not bad la the make up, considering utara punya taste kan. rate dlm RM80 je :)

syanaim said...

::nice outfit babe..by the way..pilihan u tepat n i sokong sha..better do baju kurung modern..leh bw masa bertandang nanti..n anil its good research..hihih::

sweet cravings said...

dear, i pun main gamble je when i decided to hire nik. hee. i had no testimonial from anyone about him. the fact is that, i mmg super malas nak pening2 over the baju & plus his pricing pun okay la.. ;)

like sha said, why dun u ask the tailor if they can make the veil for you skali..? its much easier.. i think. hehe. sbb, i suruh je nik buat semua. hehe

Riena said...

kalau tambah lagi dengan beads lagi nampak meriah..insyallah nikah kita nanti nk buat pearl...

BuTtErFlyInFraMe said...

ih ih ih...i tak sabaq nak tgk ur oufit sylla dear! :)mesti and pasti cantik sgt!

its true, utk nikah pearl lagi sesuai rasanya rather than too much bling2 , i guess.. ;p

much worried about my nikah outfit too..taktaulah apa nasib..harap2 baju i tu bolehlah jadi cantik and tak double standard..asyik nak cantikkan sultanah jeeee..haihhhh.

tak terlalu lambat ke dear kalau measure on dec? bkn apa takut kang nanti ade yg delay..mcm kes i ari tu, supposed 3bulan siap, alih2 jadi 6bulan terus..nasib baik lah, the designer tu call cakap baik2 & mintak maaf due tu kesibukan dia menjelang hari raya..huhuu

tapi...kalau dia tu someone can be trusted, thats ok to measure on dec.. :)

[ Hanie ] said...

sure nampak sangat suweeeet kan? ;)
yg kedai kat ampang park tu, yg kedai ujung skali ye tingkat satu? kedai mcm owner die org arab kan? kalau betul, memang kite pun suke sgt lalu situuu :P dok jenguk2 dari luar je la...nak masuk, malu :P

aMAZy EVE said...

boleh tahu kat mana eh kedai kat ampg park tu?tingkt baper?tolong~~nk kawen lagi sebulan tp mcm tak ckup masa...

lin said...

hi there..mind giving me the contact num tak for your tailor ni?my email..syezlin09@gmail.com

hidden.wing said...

sha, rasenye neckline kene change sikit than normal kurung if nak pakai pearl necklace kan..like above pic or aliah's...

NS, heard about Bernard (based Sg Petani) but i dont hv his contact. i've met kak bedah (Jalinan Kasih) too..oh yang ok tu Iddy eh!

anil, suka bj nikah awak! dzul de classique buat mmg cantik :)

thanks dell! kat penang selalu kena makeup at their saloon kan :(

yeap syanaim, im having kurung modern je. my nikah & sanding on same day, tak sempat melaram sgt dgn bj nikah tu hehehe!

mira, at least nik is a designer okkkaaayy - of course u dont need any testimonial :D i cant really decide on veil (net or chiffon), that's why i dont tempah any yet..

riena, pearl tu for my accessories je. for finishing kat baju tu, my tailor will tampal Swarovski crystal i bought from jakarta...jimat punye pasal tanak jahit beads hahaha!

oh alena, yours royal tailor no prob kot :)dec mmg sgt lambat & guess what dear, i belum pick tailor for my reception dress yet!

haha hanie! yup, we're talking same shop..nape malu? mr raja tu baik tau hehehe...

amazy eve, cant remember nama boutique tu..but direction as per hanie's comment..some info..they can tailor ur baju too, beadwork originally from pakistanis..he supplies veil to Man Kjg, Salikin Sidik and many other designers too..

lin, personally i wont recommend my tailor until my baju siap..i pick her quite on baseless judgement, takut tak cantik je :( if u need one, go for dzul de classique (019-224 8344) in kajang..

AzUraAa said...

okay.. cerita veil tu macam menarik... kat mana ehh??

wahidayaakub said...

hai there,

my aunt (pangkat je makcik tapi takla tua pun hehe) make up dengan bernard dulu. dia puas hati la dengan hasil bernard. kalau u nak, nanti i boleh try tanya my aunty kalo dia simpan lagi. :)

i ada survey dekat kepala batas (kenduri belah lelaki kat sana) - satu kedai ni nama dia Millenium - dekat dengan Maybank. cantik jugak dia buat. :)

btw, u penang belah pulau ke tanah besar ekh?

hidden.wing said...

azuraa, checkout my next entry :D

wahida, pls i need the contact :) kepala batas my hometown. Baby from Millenium did my engagement makeup, a light one :)he used to makeup Khir Toyo's wife when he was with butik Jedan last time..

we didnt hire him again, we so dissapointed with their delivery on deco part. mule2 meet up he gave me the all can-do attitude, on the day itself, bunga not per my theme & very ngelat to entertain my request...

Anonymous said...

Hi WLT

Ni dia number Bernard 012 4777800.
Since u kat Kepala Batas, makes more sense kut amik kat Bernard kan...but Iddy from JK pun OK cuma if u amik dia kita kena doa byk2 Jambatan tak jam haritu hihi :)
-NS

hidden.wing said...

thanx alot NS!
will call him tomorrow, hoping he's still available.

have u seen his work?

Zain Anna said...

WLT....mind sharing your tailor...coz I am stuck a lil too..i wana save money for the wedding dresses...tp for tunang..i dont wana spend too much.. but sort of need some nice beads added on.. email me if uv the time...

nuruz.na@gmail.com